_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

För mer än ettusen år sedan började samerna använda smycken och bruksföremål i silver. Dessa vackra silver föremål har spelat en viktig roll inom den samiska kulturen, i det dagliga arbetet, vid högtider och på marknader.

Inom Jokkmokks Tenn & Silver har vi arbetat vidare med silvertraditionen och tagit vara på de klassiska formerna och sättet att utsmycka. De tecken och ornamenteringar som finns på föremålen har sina rötter i den samiska mytologien och religionen. De var betydelsefulla inslag i de riter som leddes av Nåjden, -den samiska shamanen.

Åtskilliga föremål i Jokkmokks Tenns & Silvers produktion berättar historia. Att till exempel få en sup ur Sändebägaren var en ära, och därvid bekräftades affärsuppgörelser och slöts vänskapsband. Grunden för all vår tillverkning har sina rötter i den samiska traditionen och kulturen.

Klicka på fotografiet. Klicka på fotografiet.

Fredagen den 16 september 2016 gav Kungaparet Sverigemiddag på Kungliga slottet. Kungafamiljen vill genom Sverigemiddagen uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. Då var vår silversmed Kent Holmkvist och hans hustru Barbro Laestander inbjudna.

Magnus "Kitok" Ekelund med vår handgjorda tennarnband.

Ida Ovmar på besök hos oss...
Miss Universe Sweden 2016 IDA OVMAR Miss Universe Sweden 2016 IDA OVMAR

Miss Universe Sweden 2016, Ida Ovmar med vår handsmidda kosa. Vi är glada och stolta att hennes val av nationell gåva till finalen i Manilla Filippinerna föll på oss.

Våra vackra tennljuslyktor Våra vackra tennljuslyktor
Handsmidd tennkosa Handsmidd tennkosa
Wille visar alla landshövdingar hur gravyr av vår ljuslykta Arctic light går till. Wille visar alla landshövdingar hur gravyr av vår ljuslykta Arctic light går till.

Jokkmokks marknad 2017 hade vi besök av människor ifrån hela världen, tyskar, ryssar, danskar, belgare, ukraina mm. Fullt hus varenda marknadsdag.  Förutom alla tillresta turister så kom även Norrbottens landshövding, Sven-Erik Österberg, med sin trevliga hustru på besök. Dem hade med sig en massa andra landshövdingar ifrån olika län. Så både Roger, Kent, Leif och Wille fick glänsa och visa upp hur vi jobbar här på "Jokkmokks Tenn & Silver". Ett hantverksyrke som vi i princip är ensamma om i Sverige.

 Friarbägaren har sitt ursprung i den gamla samiska kulturen. Gossen, friaren, lade ett silvermynt i botten på bägaren, slog sedan brännvin över myntet och bjöd fadern till flickan han ville gifta sig med. Om fadern tog emot bägaren och drack ur brännvinet kunde diskussionen om giftemål börja.
 

Solhjulet är det centrala och mest förekommande tecknet i den samiska kulturen. Solhjulet kan man finna på allt från hällmålningar till spåtrummor och bruksföremål.