Om oss

Vilka är vi?

Jokkmokks Tenn arbetar främst med design och tillverkning av silversmycken. Vår expertis ligger i unika handgjorda samiska smycken med hög kvalité. Hos oss hittar du kollektioner som inspirerar och håller traditioner vid liv.

Leif Öhlund

Ägare
+46(0)70 695 56 32

Roger Nilsson

Ägare / Trycksvarvare
+46(0)70 682 29 73

Ett par ord om oss

Företagets historia

Företaget Sigurd Åhman Ur & Optik startade i Älvsbyn 1943. Grundare var Sigurd Willehard Åhman född 1917 i Fällfors i Västerbotten. Företaget flyttade 1944 till Jokkmokk och drevs som ur- och guldaffär.

Man anställde personal 1949 och silversmide infördes. Finska tornedalska smeder anställdes och tillverkningen av dem sk. Lappskeden, Jokkmokksskeden och Karatsskeden startade. Men lönsamheten visade sig vara dålig så smederna återvände hem.

I början av 1960-talet inköptes tennplåt och man började utbilda personal till smeder och gravörer och tillverkningen började. Detta var något nytt, tennplåten var billigare än silverplåten, företaget hade medvind och var lönsamt. Man tillverkade smycken, bruks-, och prydnadsföremål. Man använde sig av dem klassiska samiska formerna och ornamenteringarna.

I mitten på 1970-talet såldes guldsmedaffären och man satsade helt på tenntillverkningen. Man var 30-talet anställda och försäljningen skedde per katalog till återförsäljare över hela landet.

Sigurd Åhman gick i pension 1981 och företaget övertogs av en dotter och en svärson. Man bytte namn till JOKKMOKKS TENN Sigurd Åhman AB.

1997 köpte tre anställda i företaget och nu tillika nuvarande ägare av företaget och sedan 1999 har stor del inriktningen gått mot design och tillverkning av silversmycken.

Varukorg